Historia

Burträsksvängen bildades 1976. I början var det en liten enkel spelmansstämma för folkmusik, men växte fort och på 80-talet var publikmassan stor.

Arrangemanget växte på 80-talet och Burträsksvängen använde Bursiljums folkpark för dans med olika sorts musik.

På 90 och 00-talet hade även Burträsksvängen rockmusik och öltält.

VLUU L310 W / Samsung L310 W

Men för ca tio år sedan bestämde sig arrangörerna sig för att återgå till rötterna och den folkliga musiken och dansen.

Vårt huvudarrangemang är tredje helgen i juli på Hembygdsområdet i Burträsk där det bjuds på musik och dans under fyra hektiska dygn torsdag – söndag. Det mesta är gratis. Under lördagen anordnas även en mat och hantverksmarknad som intresserar en stor publik.

Vi är samtidigt en arrangerande förening som genomför möten, konserter, dans och annat under hela året inom genren folk och världsmusik. Vi har bl.a. varit medarrangörer till Folk & Världsmusikgalan i Skellefteå april 2023.

Burträsksvängen står för alla människors lika värde och för ett humanistiskt och demokratiskt synsätt. Vi vill att alla ska känna sig välkomna och vår logotype är regnbågsfärgad.

Här kan man läsa om oss, då vi blev nominerade till årets arrangör inför Folk & Världsmusikgalan 2023.

BURTRÄSKSVÄNGEN – ”Ett lagom stort evenemang i fantastisk miljö. Burträsksvängen lyckas med att skapa ett stort och väl genomarbetat, varierat program och på något sätt behålla den nästan familjära känslan som gör att både artister och besökare känner sig välkomna och som hemma.”, ”Burträsksvängen lyckas alltid med konststycket att få en helt vanlig spelmansstämma att kännas som en festival. Familjärt, kvalitativt och väldigt varierat så att alla kan hitta sin plats. Unga och gamla erbjuds lika stor plats och evenemanget möjliggör många möten över generationsgränserna. Logistiken vad gäller boende och mat är fantastisk.”, ”En fantastisk stämma, vackert belägen vid sjön Burträsket som kan titulera sig ”den mest välkomnande spelmansstämman”. Det finns möjlighet att både lyssna på konserter av hög kvalitet, gå på barnföreställning, gå på workshops, dansa och buskspela

Hederspelmän

Här finns en PDF där du kan läsa mer om vår våra hederspelmän hedersspelman4 3