Våra frivilliga


Vi som jobbar under Burträsksvängen

Här presenterar vi alla som gör arrangemanget möjligt. Vi visar dom i i bokstavsordning. Som personal (volontär) har man långa arbetsdagar, uselt betalt och ständig jour. Trots detta så ställer alla upp i alla väder. Den ideella kraften är stark.

Angelica Backman, Luleå är en mångårig besökare på Burträsksvängen. När hon ser att saker inte fungerar så går hon in och styr upp. Tack….

Ann-Sofie Persson: Föreningens säkerhetsansvariga. Har varit med som besökare och artist under 1970 – 1990 talet men klev in som arrangör inför nedläggningshotet 2007. Efter det har Ann-Sofie lagt ned tusentals timmar på att göra Burträsksvängen till vad den är idag.

Anders Aasa: En relativ nykomling i sällskapet som kom med 2019 tack vare kärleken. Har besökt Burträsksvängen som artist i JP Nyströms under 1980-talet, men nu får han prova på att vara arbetare. (Läs hans målande arbetsbeskrivning nedan) Bor utanför Pajala i Norrbotten.

Efter att det hunnit gå 25 år sedan jag senast besökte Burträsksvängen, blev det så dags att få vara med igen, denna gång inte som artist utan som funktionär. Det här skulle förstås aldrig ha skett om det inte var för att min sambo, fästmö och bästa vän Katarina Jonsson är insyltad i arrangerandet upp över öronen. Från början var mitt uppdrag att öppna och stänga en viss dörr vid en bestämd tidpunkt, men arbetsuppgifterna ökade ganska dramatiskt efter hand: resa tält, bära bänkar och bord, flytta stolar kors och tvärs, hålla ordning på att studieförbundsblanketter fylldes i, montera marknadsstånd, så långt det var möjligt tolka finska till svenska och svenska till finska, samt bära undan en igelkott som envisades med att vilja vara i restaurangtältet. För mig känns det som att resandet av de två stora tältpaviljongerna som fungerade som restaurang under spelmansstämman, utgjorde den egentliga starten på Burträsksvängen. Mycket arbete, men också många som hjälptes åt. En fin gemenskap i arbetet och nya trevliga bekantskaper.

Arvid Staaf: Har Burträsksvängen i blodet och har varit med sen födseln. Är idag huvudansvarig ljudtekniker men gör även inhopp som artist. Bor i Umeå.

Catarina Abelli: Bromma. Har hjälpt till lite i bakgrunden under några år men ingår nu officiellt i ”frivilliga styrkan”, vilket är arbetsnamnet på alla de som jobbar oavsett hällande regn eller stekande sol. Catarina har en lång historia som besökande spelkvinna på Burträsksvängen ända sedan 1970-talet.

Eva Zwalen kom in som frivillig 2021 och är nu permanent medlem i ”frivilliga styrkan”. Har en stor drivkraft och är bra på att organisera. Bor i Småland men har hjärtat i norr.

Göran Lindgren: Föreningens tidigare ordförande, numera mannen med traktor. Med en bakgrund som chef på Vuxenskolan, var Göran själv huvudansvarig arrangör under många år. Jobbar idag med scentransporter, samt annat tufft traktorjobb när han inte granskar räkenskaperna såsom vår revisor. Bor två mil från Burträsk.

Hans-Ove Forssell: Bygdsiljum. Föreningens ordförande sen tio år. Kom in tillsammans med hustrun Ann-Sofie under hotet om nedläggning hösten 2007. Han drömde om att förvandla Burträsksvängen till en av landets trevligaste mötesplatser för folkmusik. Arbetar enormt mycket med arrangemanget, alltifrån ekonomisk planering till att rent praktiskt använda järnspett, hammare och spik.

Jimmy Thorsell, Umeå är vårt senaste tillskott i styrkan. Har stor erfarenhet av arrangemang såsom mångårig säkerhetsansvarig på Urkult. Kommer i framtiden att bidra mycket kring arbetssätt och organisation.

Jonas Eira: Också en nykomling som gillar att hugga i. Kom in vid det ruggiga dansbanebygget 2019 och har sen dess varit med och arbetat med allt möjligt. Bor i Göteborg idag men kommer givetvis upp lagom till tältresningen i år.

Katarina Jonsson: Var med som artist under 1970 – 1980 talen men gjorde ett längre uppehåll fram till 2015, då hon återkom som gäst. Sedan dess har hon varit en trogen arbetare och som en extrabonus till föreningen har hon tagit med sig flera hårt arbetande barn, vilket varit väldigt uppskattat. 2019 blev hon ansvarig konferencier, vilket vi hoppas att hon ska fortsätta med under många år framöver. Bor i Lindköping.

Martin Munter:  Ännu en spelmansstämmobesökare från 1970 – talet, som återkommit efter flera decenniers uppehåll. Han är sedan många år fast medlem i ”frivilliga styrkan” och helt oumbärlig. Bor i Umeå.

Roger Lindahl: Kom in som dansbanebyggare 2019 och stöttade alla noviser. Risken finns att det blir ett hårt slit med tältresning för honom i sommar. Bor i Umeå.

Staffan Olsson: Föreningens kassör som ofta och gärna hugger in och jobbar praktiskt när det behövs. Bor en mil utanför Burträsk.

Sture Andersson: Har varit med som arrangör under mer än trettio år. Tog initiativet till räddningen av Burträsksvängen 2007 och har sen dess alltid varit med. Han är mest känd som ”mannen bakom grillen” och har ansvarat för matserveringen under många år. Sedan 2021 kommer Burträsk Värdshus att sköta maten, men räkna med att Sture finns med på ett hörn. Den ende av arrangörerna som faktiskt bor i Burträsk.

Åke Furberg: Har varit med i ”frivilliga styrkan” under många år. Med sin outsinliga källa av osannolika anekdoter från Skråmträskbygden, bidrar han till den goda stämningen när vi sliter och släpar.