Vi som jobbar under Burträsksvängen
Här presenteras alla som gör arrangemanget möjligt. De visas i bokstavsordning. Som personal (volontär) har man långa arbetsdagar, uselt betalt och ständig jour. Trots detta så ställer alla upp i alla väder. Den ideella kraften är stark.
Angelica Backman från Luleå är en mångårig besökare på Burträsksvängen. När hon ser att saker inte fungerar så går hon in och styr upp. Tack!
Ann-Sofie Persson: Föreningens säkerhetsansvariga från metropolen Bygdsiljum. Har varit med som besökare och artist under 1970 – 1990 talet men klev in som arrangör inför nedläggningshotet 2007. Efter det har Ann-Sofie lagt ned tusentals timmar på att göra Burträsksvängen till vad den är idag.
Anders Aasa: En relativ nykomling i sällskapet som kom med 2019 tack vare kärleken. Har besökt Burträsksvängen som artist i JP Nyströms under 1980-talet, men nu får han prova på att vara arbetare. (Läs hans målande arbetsbeskrivning nedan) Bor utanför Pentisjärvi utanför Pajala i Norrbotten.
Efter att det hunnit gå 25 år sedan jag senast besökte Burträsksvängen, blev det så dags att få vara med igen, denna gång inte som artist utan som funktionär. Det här skulle förstås aldrig ha skett om det inte var för att min sambo, fästmö och bästa vän Katarina Jonsson är insyltad i arrangerandet upp över öronen. Från början var mitt uppdrag att öppna och stänga en viss dörr vid en bestämd tidpunkt, men arbetsuppgifterna ökade ganska dramatiskt efter hand: resa tält, bära bänkar och bord, flytta stolar kors och tvärs, hålla ordning på att studieförbundsblanketter fylldes i, montera marknadsstånd, så långt det var möjligt tolka finska till svenska och svenska till finska, samt bära undan en igelkott som envisades med att vilja vara i restaurangtältet. För mig känns det som att resandet av de två stora tältpaviljongerna som fungerade som restaurang under spelmansstämman, utgjorde den egentliga starten på Burträsksvängen. Mycket arbete, men också många som hjälptes åt. En fin gemenskap i arbetet och nya trevliga bekantskaper.
Arvid Staaf: Har Burträsksvängen i blodet och har varit med sen födseln. Är idag huvudansvarig ljudtekniker men gör även inhopp som artist. Bor i Umeå.
Catarina Abelli: Bromma. Har hjälpt till lite i bakgrunden under några år men ingår nu officiellt i ”frivilliga styrkan”, vilket är arbetsnamnet på alla de som jobbar oavsett hällande regn eller stekande sol. Catarina har en lång historia som besökande spelkvinna på Burträsksvängen ända sedan 1970-talet.
Eva Zwalen kom in som frivillig 2021 och är nu permanent medlem i ”frivilliga styrkan”. Har en stor drivkraft och är bra på att organisera. Bor i Sollefteå, Ångermanland. Jobbat åt Burträskkursen men från 2024 blir det Burträsksvängen för hela slanten.
Gunnar Lingegård, Umeå är ny i styrkan 2024. En besökare som nu tar klivet in i jobbet. En lång gitarrspelare, gitarrbyggare och fiolspelare som kommer att bli nyttig för oss.
Göran Lindgren: Föreningens tidigare ordförande, numera mannen med traktor. Med en bakgrund som chef på Vuxenskolan, var Göran själv huvudansvarig arrangör under många år. Jobbar idag med scentransporter, samt annat tufft traktorjobb när han inte granskar räkenskaperna som vår revisor. Bor i Avaborg två mil från Burträsk.
Hans-Ove Forssell: Bygdsiljum. Föreningens ordförande sen tio år. Kom in tillsammans med hustrun Ann-Sofie under hotet om nedläggning hösten 2007. Han drömde om att förvandla Burträsksvängen till en av landets trevligaste mötesplatser för folkmusik. Arbetar enormt mycket med arrangemanget, alltifrån ekonomisk planering till att rent praktiskt använda järnspett, hammare och spik.
Jimmy Thorsell, Umeå, anslöt 2022 till styrkan. Har stor erfarenhet av arrangemang såsom mångårig säkerhetsansvarig på Urkult. Bidrar mycket kring arbetssätt och organisation.
Johan Lingegård, boende i Umeå, är det senaste tillskottet i den frivilliga styrkan. Han har under flera år varit ledare på Burträskkursen som pågår hela veckan och avslutas på Burträsksvängen. Nu har han valt att istället jobba med oss vilket vi är väldigt glada för. Till 2023 har han spelat in allspelslåtarna som finns på hemsidan. Han är också lång vilket är en fördel vid tältresning och andra uppgifter som den frivilliga styrkan sysslar med. Dessutom är han både kvällspigg och morgonpigg vilket är väldigt användbart under Burträsksvängen.
Katarina Jonsson: Var med som artist/arrangör under 70-talet till början av 90-talet men gjorde ett längre uppehåll fram till 2014, då hon återkom som gäst. Sedan dess har hon varit en trogen arbetare och som en extrabonus till föreningen har hon tagit med sig flera hårt arbetande barn, vilket varit väldigt uppskattat. 2019 blev hon ansvarig konferencier, vilket vi hoppas att hon ska fortsätta med under många år framöver. Bor i Linköping.
Martin Munter: Ännu en spelmansstämmobesökare från 1970 – talet, som återkommit efter flera decenniers uppehåll. Han är sedan många år fast medlem i ”frivilliga styrkan” och helt oumbärlig. Bor i Umeå.
Staffan Olsson: Föreningens kassör som ofta och gärna hugger in och jobbar praktiskt när det behövs. Bor i Bygdeträsk, en mil utanför Burträsk.
Stellan Backman från Luleå är Burträsksvängens fotograf. Han är besökare sen 80-talet basist, orgelspelare och fiolspelare. Men nu syns han mest med kameran i högsta hugg. Även anlitad av andra föreningar som festivalfotograf.
Sture Andersson: Har varit med som arrangör under mer än trettio år. Tog initiativet till räddningen av Burträsksvängen 2007 och har sen dess alltid varit med. Han är mest känd som ”mannen bakom grillen” och har ansvarat för matserveringen under många år. Sedan 2021 kommer Burträsk Värdshus att sköta maten, men räkna med att Sture finns med på ett hörn. Den ende i ”frivilliga styrkan” som faktiskt bor i Burträsk.